U Subotičkom hotelu „Galleria“  od 2-3. decembra 2017. održan je treći susret domova zdravlja, koji je okupio lekare, medicinske sestre i tehničare iz cele Srbije. Tema skupa, koji su organizovali domovi zdravlja tri beogradske opštine, bila je prevencija i kontrola dijabetesa tipa 2.

Maja Mladenović

Stručnim predavanjima i prezentacijom Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija zapažen nastup na skupu imali su i profesori našeg Fakulteta – studijskog programa Sestrinstvo, doc.dr Maja Mladenović i doc.dr Zoran Jokić, rukovodilac Departmana za poslove u zdravstvu.

20171202_131057-2

Zbog savremenog načina života, dijabetes tipa 2 je u stalnom porastu svuda u svetu, a prema rečima učesnika skupa, procena da će do 2025. godine biti 400 miliona obolelih u svetu, već sada se obistinjuje. Koliko ova bolest pogađa i stanovništvo u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci od pre 11 godina kada je broj obolelih bio 250 hiljada, a danas je skoro tri puta veći. U cilju prevencije i kontrole bolesti, Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se pri svim domovima zdravlja obnove ili osnuju savetovališta za dijabetes, koja su u većini gradova ukinuta pre deceniju.

30647-dom-zdravlja-skup-1-2