Početkom maja biće održan prvi Mountainbike kros „Putevi Sokola“, koji organizuje Udruženje „Zeleni trag“. Ovom manifestacijom organizatori žele da promovišu planinski biciklizam, zdrave stilove života i aktivan boravak u prirodi, kao i Opštinu Osečina i ceo Kolubarski okrug kao novu ciklo destinaciju. Ekipa mladih ljudi okupljenih oko Udruženja „Zeleni trag“, većina potekla sa Poslovnog fakulteta Valjevo, poslednjih godina je radila na ostvarenju ovog cilja, pa je iza njih projekat obeležavanja biciklističkih trasa na teritoriji opštine Osečina, kao i brojne biciklističke i planinarske akcije u kojima su učesnici bili ne samo iz Osečine i Valjeva, već i iz Beograda, Loznice, Novog Sada, Kraljeva, Jagodine, Vršca… O dosadašnjim aktivnostima je na konferenciji za novinare, održanoj na Poslovnom fakultetu Valjevo, govorila Jelena Bošković, predsednica Udruženja „Zeleni trag“, dok su o MTB krosu „Putevi Sokola“ govorili organizatori ovog projekta Nenad Ikonić i Mirko Milovanović.

00 smanjena

„Kros je zamišljen kao revijalna vožnja planinskih bicikala po jednim od najatraktivnijih predela Osečine. Nema takmičarski karakter, već je to vožnja „za dušu“. Start je 8. maja u 9 časova sa prevoja Proslop na 4 km od varošice Pecka na regionalnom putu Ljubovija-Šabac. Trasa duga 34 km prelazi preko tri planine, dva planinska vrha i prolazi kroz kanjon dve reke. Cilj krosa je na jednom od najstarijih spomenika kulture Rimskom mostu u kanjonu reke Ljuboviđe. Pravo na učestvovanje imaju sve punoletne osobe koje poseduju tehnički ispravan planinski bicikl, dok maloletne osobe moraju priložiti odobrenje roditelja ili staratelja. Svi koji žele da voze sa nama mogu posetiti našu Fejsbuk stranicu „Biciklarenje“ i popuniti on line prijavu, broj učesnika je ograničen na pedesetoro“, rekao je Nenad Ikonić.

02 smanjena

On je naglasio da je obezbeđena tehnička podrška učesnicima, kao i dežurstvo Hitne pomoći i Vatrogasne službe iz Osečine. Simbolična kotizacija od 300 dinara predviđena je za troškove organizacije i obezbeđivanje okrepljenja za učesnike. Po završetku vožnje, planira se ručak u prirodi, odmor i druženje uz žurku i DJ-a. Obezbeđene su i simbolične nagrade za sve učesnike, „Cilj organizacije ovog krosa jeste promocija zdravog načina života, promocija prirodnih lepota i razvoj ciklo turizma na području naše lokalne zajednice. Ovaj kros organizujemo prvi put i to je pre svega jedan test za nas, jer želimo da postane tradicionalan i uvršćen u zvaničnan program Biciklističkog saveza Srbije“, poručio je Mirko Milovanović.

03 smanjena

U ime Poslovnog fakulteta Valjevo novinarima se obratila doc. dr Ivana Damnjanović, profesor na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, koja je naglasila da ovaj fakultet podržava sve projekte vezane za održivi razvoj zajednice, dok podrška ovom projektu predstavlja i podršku našim studentima koji su osnivači Udruženja „Zeleni trag“. Sadašnji studenti Poslovnog fakulteta će kao volonteri učestvovati u realizaciji krosa.

04smanjena

Održavanje MTB krosa „Putevi Sokola“ je u suorganizaciji turističke organizacije „Podgorina“ iz Osečine i finansijsku pomoć Opštine Osečina, kao i brojnih sponzora iz Osečine, Valjeva, Beograda od kojih su najznačajniji Valjevska pivara i Coca Cola HBC Srbija, uz podršku brojnih prijatelja, među kojima je Poslovni fakultet Valjevo. Organizatori otkrivaju da dragocenu podršku imaju i od državnog prvaka u biciklizmu Nemanje Jotića.