Aktivno učešće u Erasmus+ projektima akademske mobilnosti je nešto što je odlika našeg fakulteta. Kroz ovaj program je našim studentima ponovo omogućeno sticanje iskustva koje im u potpunosti promeni život u najlepšem mogućem smislu. Ovog puta su to naša studentkinja Turizma i hotelijerstva, Teodora Živanović i studentkinja Marketinga i psihologije, Ivana Đurić, koje nam se nakon prvih mesec dana javljaju sa Univerziteta DHBW Ravensburg, Nemačka.

One provode prve mesece nove godine u zimskoj idili sudeći po fotografijama sa ekskurzije na koju su sa svojim novim međunarodnim prijateljima išli u Oberstdorf, svetski poznat po ski skakonici.

Poslale su nam pismo u kojem opisuju svoje dosadašnje Erasmus+ iskustvo. Uživajte u čitanju:

Collage Oberstdorf

Ravensburg, Nemačka
januar, 2020.

Priliku za studije i suživot sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura, samim tim i sticanje novih iskustava i poznanstva omogućio nam je program Erasmus+. Tako je i započeto naše putovanje. Napuštanje svog doma, pa čak i na tri meseca bio je veliki izazov za nas dve jer je to značio novi početak koji sa sobom nosi određene neizvesnosti. To su ona dobro poznata pitanja koja počivaju u ljudskoj podsvesti i koja svoju jačinu ispoljavaju usled izloženosti čoveka nepoznatoj situaciji. A, da li će ta pitanja biti podsticaj za izlazak iz zone komfora ili ipak ostanak kući zavisi isključivo od nas, jer smo svi mi individualni krojači svojih životnih puteva.

Uprkos tome mi smo odlučile da prihvatimo ono što nam ide u susret smatrajući to kao jedinstvenu priliku za dodatno internacionalno akademsko usavršavanje, a pored toga i mogućnost za bolje razumevanje sistema funkcionisanja nemačkog obrazovnog programa. Uz pomenute stvari ide i nešto što je fascinantno za svakog studenta, a to su putovanja koja su neizostavna. Ono što Nemačku kao zemlju krasi i ono što joj daje moć da se ispolji u punom sjaju je njena bajkovita priroda, te mislimo da se ne može naći adekvatna reč za njen opis, pa čak i kada je sam grad Ravenzburg u pitanju. O tome govori činjenica o velikom broju posetilaca svim bogatstvima koje ova zemlja pruža na dlanu.

Sam čin dočeka od strane zaposlenih lica na fakultetu pored visoke profesionalnosti se isticao zbog srdačnosti i topline koju ovi ljudi poseduju. Upravo zbog takvog njihovog postavljanja epizode nedostajanja svega što smo ostavile iza sebe su bile kraće i prolazak kroz njih je bio znatno olakšan. Adaptacija je ključna stvar u novonastalim situacijama, a ona sa sobom nosi vreme koje nam ide u korist. Rad na sebi nas vodi do formiranja ovakvog mišljenja kao i sagledavanja dobrobiti celokupnog procesa razmene. Fokus smo usmerile na svakodnevno usavršavanje jezičkih veština sa ciljem da unapredimo svoj nivo znanja engleskog jezika učeći nove fraze i izraze.

Ovim putem ćemo iskoristiti priliku da se zahvalimo našem fakultetu na ukazanom poverenju i što nas je pažljivom selekcijom odabrao za predstavnike našeg univerziteta. Posebnu zahvalnicu dugujemo Ivani Damnjanović i Nataši Mirković (profesorkama koje su zadužene za Međunarodnu saradnju) zbog nesebične i silne podrške koja nam je bila pružena u proteklom periodu pre samog odlaska u Nemačku jer su svojim vedrim i pozitivnim duhom podstakle mlade živote da izađu iz zone komfora i da time budu obogaćenije za još jedno novo životno iskustvo.

Veliki pozdravi iz Ravenzburga od Ivane i Teodore