– Poslovni fakultet Valjevo nastoji da održava kontinuiranu saradnju sa strukovnim udruženjima iz oblasti računovodstva, revizije i interne revizije. Profesori i studenti su uključeni u savremene oblike kretanja u ovim oblastima kroz konferencije, okrugle stolove i druge aktivnosti vezane za tumačenje i primenu računovodstvene i revizijske regulative, kako u zemlji, tako i u inostranstvu – kaže prof. dr Kosana Vićentijević, prodekan za nastavu na našem fakultetu.

Finiz2015-062

Osvrćući se na godinu za nama ističe značaj učešća naših studenata na takmičenjima u rešavanju studije slučaja, koje su organizovale revizorke kuće KPMG i E&Y:

– Takva takmičenja su za njih dobra prilika da pokažu svoje sposobnosti u rešavanju postavljenog realnog problema u poslovanju. Stručnjaci E&Y su u više navrata bili naši gosti, tako da su studenti iz prve ruke dobili dobre smernice vezane za ovakva takmičenja, a imali su i mogućnost da učestvuju u radionici organizovanoj sa ciljem da ovladaju poslovnim veštinama koje svi poslodavci očekuju od kandidata za posao.

A da bi dobili željeni posao, kao i u svakoj oblasti, pored kvalitetnog znanja neophodna je i praksa. Berza studentske prakse je održana u martu 2015. godine.

– Studenti programa „Finansije i bankarstvo“ i „Računovodstvo i revizija“, imali su priliku da razgovaraju sa poslodavcima zainteresovanim za održavanje prakse. Kroz saradnju sa preduzetnicima i lokalnom samoupravom realizovan je i program obavezne stručne prakse, nakon čega je organizovano predstavljanje savladanih tema. Rezultat ovakve saradnje svakako je iskazana zainteresovanost mentora iz privrednih društava da nakon diplomiranja naše studente prime u radni odnos – kaže prof. dr Kosana Vićentijević i podseća da je u okviru ovog programa održana i interesantna radionica na temu „Uloga dobrog računovođe u kreditiranju preduzeća“, u kojoj su učestvovali i učenici završnih razreda Ekonomske škole.

Kada su u pitanju aktivnosti studenata, pored ostalih, izdvaja se prezentacija radova urađenih tokom letnjeg semestra iz predmeta Izborna praktična istraživanja, koji su obuhvatili oblasti Evropske i monetarne unije i međunarodnih finansija. Ovakva razmena znanja i ideja, kroz prezentaciju radova i diskusiju, omogućuje donošenje zaključaka korisnih za budući studijsko-istraživački rad studenata.

Prošla godina biće upamćena i po nekoliko važnih konferencija. Tako su polovinom maja studenti četvrte godine programa Računovodstvo i revizija učestvovali na IV Konferenciji internih revizora Srbije u Vršcu. Konferenciji je prisustvovalo preko 100 učesnika iz više od deset zemalja. Prof. dr Kosana Vićentijević je bila moderator na plenarnom delu drugog dana konferencije na temu „Revizija IS na putu ka kvalitetu“. Studenti su dobili pohvale od organizatora i predavača da vladaju aktuelnom regulativom iz ove oblasti, a kasnije su aplicirali za praksu u oblasti interne revizije.

Nedavno je na Univerzitetu Singidunum u Beogradu održana Konferencija FINIZ 2015, na temu „Upravljanje finansijama u savremenim uslovima poslovanja“, na kojoj su naši studenti predstavili rad Poslovnog inkubatora. Konferenciji je prisustvovalo oko 360 učesnika naučne i stručne javnosti iz oblasti finansijskog poslovanja iz osam zemalja. Prof. dr Kosana Vićentijević bila je u organizaciji ovog velikog skupa, koji je, kako je ocenila, ispunio očekivanja:

– Postavljeni ciljevi konferencije su ostvareni, što se tiče broja učesnika iz struke, kvaliteta radova, diskusije i aktivnog učešća studenata. Okupljajući na jednom poslu ljude koji se bave naukom i one koji neposredno rade računovodstvene poslove ili koriste računovodstvene informacije uspeli smo da jednima i drugima obezbedimo prave sagovornike, a uspostavljeni su i međusobni kontakti. Održavanje ovakve konferencije doprinelo je i učvršćivanju ugleda Univerziteta Singidunum, koji, kako se pokazalo, ima puno prijatelja koji prate i podržavaju njegov rad. Najvažnije je to što je ova institucija prepoznata kao lider u obrazovanju revizora.

U tom cilju će i u 2016. godini biti nastavljena saradnja sa Državnom revizorskom institucijom, Komorom ovlašćenih revizora, Udruženjem internih revizora Srbije, Komisijom za hartije od vrednosti, Upravom za sprečavanje pranja novca i ostalim institucijama iz oblasti računovodstva i revizije, jer je zajednička misija svima da se studenti spreme za kvalitetno finansijsko izveštavanje.