Studentkinje našeg fakulteta koje pohađaju nastavu španskog jezika, Marija Purić, Jovana Nikolić, Teodora Živanović i Gorica Marjanović, uzele su učešće u organizaciji koncerta Frana Peree, španskog glumca i muzičara, našoj publici poznatog po ulozi najstarijeg sina Markosa,  u popularnoj seriji “Seranovi”. Zajedno sa njim na klavijaturama je nastupio Viktor Elijas, koji je u istoimenoj seriji imao ulogu mlađeg brata, Giljea. Koncert je održan 23.05.2019. godine u Novom Sadu u organizaciji Udruženja nastavnika španskog jezika Srbije, u sklopu projekta Viaja la palabra (Reč putuje).

koncert (1)

Viaja la palabra je muzičko-književni-audiovizuelni projekat Frana Peree, zasnovan na fenomenu serije “Seranovi”, zahvaljujući kojoj je nekoliko generacija mladih iz mnogih evropskih zemalja zavolelo španski jezik i kulturu. U okviru koncerta, španski muzičari su zajedno sa svojim frontmenom svirali i pevali pesme koje su nastale pod uticajem španskih autora iz ’70-tih godina prošlog veka, a čiji koreni se nalaze  u španskoj, narodnoj i mediteranskoj muzici. Naravno, nisu izostale ni pesme koje su stekle veliku popularnost tokom osam sezona emitovanja čuvene serije.

Naše studentkinje su zajedno s koleginicama i kolegama sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, bile angažovane u okviru promovisanja koncerata u ovom gradu i Beogradu, a na sam dan koncerta bile su zadužene za postavljanje scenografije i prodaju zbirke pesama i priči, kao i CD-ova. Nakon nastupa Fran Perea je potpisivao svoje knjige, a posebno upadljivo i inspirativno našim studentkinjama je bilo to što je svakom kupcu knjige i CD-a napisao drugačiju posvetu. Nakon potpisivanja knjiga posetioci su mogli da se slikaju i dobiju autogram od poznatog muzičara.

na_fakultetu (1)

Sledećeg dana studentkinje i studenti su imali priliku da provedu nešto više vremena u razgovoru sa Franom Pereom na Filozofskom fakultetu. On im je tom prilikom otkrio da je postao muzičar kako bi postao prepoznatljiv po svom umetničkom delu i izrazu. U inspirativnom govoru koji je održao studentima naglasio je da svako od nas treba da sanja i da se bori za svoje snove. Ovom prilikom studenti su mogli i da postavljaju pitanja ovom muzičaru i glumcu.

Naše studentkinje su tokom dvodnevnog boravka u Novom Sadu imale priliku da obiđu i neke od znamenitosti ovog grada i provedu dan u druženju sa koleginicama i kolegama, koji kao i one, uče španski jezik.

Autor izveštaja:

Gorica Marjanović,
studentkinja II godine studijskog programa Ekonomija

koncert1 (1)