Čuveni peruanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, Mario Vargas Ljosa, posetio je našu zemlju 22. i 23. juna 2015. godine. Prvog dana svoje posete boravio je u Novom Sadu gde je u njegovu čast održano književno veče.

smanjena IMG_0453

Glavni organizator i pokrovitelj ovog velikog događaja bila je izdavačka kuća  „Laguna”, a književno veče održano je na sceni  „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta. Uvodnu reč dao je profesor dr Dalibor Soldatić, najveći stučnjak za hispansku književnost u našoj zemlji, nakon čega je Vargasu Ljosi i uručio prvu Specijalnu nagradu za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

smanjenaIMG_0452

Nakon toga usledio je  Razgovor s piscem koji je vodila hispanistkinja Bojana Kovačević Petrović. Poznati književnik govorio je o važnosti koju pisci imaju u savremenom društvu, jer, između ostalog, podstiču čitaoce da zauzmu kritički stav prema društvu, društvu u savremenom  svetu koji je pun loših stvari. Po njegovim rečima, njihova umetnička obaveza je da dobro pišu, a građanska da učestvuju u javnom životu doprinoseći da  „jezik politike, koji je često umrtvljen, postane autentičan kao i da bude manje laži, da građani više veruju, da bude više istine i da komunikacija među ljudima bude mnogo bolja“.

Ovom važnom događaju prisustvovala je i profesorka španskog i engleskog jezika Poslovnog fakulteta Valjevo, Lora Petronić Petrović.

smanjenaIMG_0455

Narednog dana ovoj velikan svetske književnosti potpisivao je knjige u knjižari „Delfi“ u Beogradu.