U četvrtak, 9. aprila, na Poslovnom fakultetu Valjevo Univerziteta Singidunum održana je konferencija za medije u cilju najave predstavljanja tehnoloških rešenja za pomoć deci s autizmom razvijenih na Poslovnom fakultetu Valjevo. Povod za održavanje konferencije je obeležavanje 2. aprila – Svetskog dana osoba sa autizmom, kao i najava konferencije „Mreža 2015“ na kojoj će važan deo biti posvećen podizanju svesti o autizmu, kada će javnost biti upoznata sa komunikatorom koji je namenjen autističnoj deci.
 

!cid_ii_14cb73ba9780f7ee

 

Autizam je poremećaj koji značajno utiče na učenje i mogućnosti komunikacije. Pametni telefoni, tablet računari i aplikacije za računare mogu biti od koristi osobama s autizmom. Istraživanja su pokazala da deca sa autizmom uz pomoć tehnologije razvijaju kognitivne i komunikacijske veštine i lakše komuniciraju.

Docent na Poslovnom fakultetu, dr Marko Marković, istakao je da Poslovni fakultet Valjevo svoj doprinos razvoju ove oblasti daje kroz Softverski inkubator u okviru koga studenti studijskog programa Poslovna informatika razvijaju softverska rešenja za mnogobrojne primene. Jedan od poslova je i razvoj komunikatora za telefone i tablet uređaje koji su izuzetno korisni za osobe sa autizmom, jer im omogućavaju da izraze svoje želje, potrebe, misli i ideje. Zasnovani su na upotrebi slika koje označavaju određene pojmove, te su stoga pogodni za osobe sa teškoćama u komuniciranju.

 

!cid_ii_14cb73bb3180778d

 

Student četvrte godine na studijskom programu Poslovna informatika, Snežana Đokić, kao predstavnik Softverskog inkubatora koji se bavio razvojem, predstavila je mogućnosti napravljenog komunikatora. „Dizajn softvera je jednostavan, bez ometajućih elemenata. Komunikator treba da uvek bude dostupan detetu kako bi moglo da izrazi svoje misli, želje i potrebe. To znači da dete jednim dodirom/klikom na svoju fotografiju može aktivirati komunikator, odnosno otvoriti veliki broj kategorija izbora. Softver se tokom korišćenja prilagođava specifičnostima svakog deteta.

Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva za oblast socijalne zaštite, Svetlana Janković-Beljanski podržala je trud koji studenti ulažu kako bi pomogli autističnoj deci. Ona je istakla da se deca sa ovom bolešću, kao i njihovi roditelji, susreću sa raznim preprekama i ograničenjima u svakodnevnom životu.
„U Valjevu ne postoji baza podataka o broju dece sa autizmom, ali se zna da se kod velikog broja dece pojavljuju neki od oblika autističnog ponašanja. U Srbiji postoji i deluje Repubičko udruženje za autizam koje je veoma aktivno u Beogradu i još nekim većim gradovima u Srbiji. Ovim osobama je potreban specifičan pristup koji će im omugućiti da ispolje svoje potencijale. Akcija Poslovnog fakulteta u Valjevu, je svakako za pohvalu jer upravo omogućava ispojavanje potreba, želja, mogućnosti i skrivenih potencijala osoba sa autizmom, ali i sa drugim oblicima intelektualnih i kongnitivnih oštećenja. Takodje akcija samim tim ima i širi opšte društveni značaj i nadam se da će podstaći dalji razvoj društvene svesti o potrebama, mogućnostima i potencijalima osoba sa invaliditetom, jer i oni zaskužuju mogućnost da budu aktivni članovi naše zajednice“ – istakla je Beljanski.

 

!cid_ii_14cb73bb4a3fbd8d

 

Konferencija „Mreža 2015“ će se na Poslovnom fakultetu održati 22. maja. Tada će biti predstavljena razvijena softverska rešenja za autističnu decu i biće besplatno data na korišćenje svim zainteresovanima. Takođe, u saradnji sa sponzorima, grupa autistične dece iz Valjeva će na poklon dobiti tablet računare.