Pozdrav svima, zovem se Nenad Živković, iz okoline Mionice, trenutno živim i radim u Beogradu i bavim se Veb Inženjeringom. Diplomirao sam na Poslovnom fakultetu u Valjevu 2012. godine, na smeru “Poslovna Informatika“ današnji studijski program “Poslovni softverski sistemi“.

Tokom studija sam zavoleo programiranje, i rešio da se time bavim. Moje interesovanje za programiranje je raslo sve više tokom izrade praktičnih radova tokom studiranja, jer sam potpuno pronašao sebe u tome. Podrška profesora i asistenata, posebno Doc. dr Marka Markovića mi je puno značila. Pored svega toga, predmeti kao što su: Ekonomija, Marketing, Menadžment, Privredno pravo, Računovodstvo i drugi su dosta doprineli mom boljem razumevanju poslovanja firmi, i svega što se dešava oko nas, jer takvi predmeti programeru daju “širinu”. Znanje koje sam stekao tokom studija je značajno uticalo na moj razvoj karijere, jer sam sada neko ko dobro razume poslovanje firme u kojoj radi, potrebe posla, naših klijenata, pa samim tim mogu da predlažem korisne ideje menadžmentu koje poboljšavaju naše proizvode.

2

Posle završenih studija sam se posvetio izradi projekata koji će obogatiti moj portfolio radova pa samim tim i CV. Problem sa kojim se studenti i ljudi koji žele da se prekvalifikuju susreću, jeste dobijanje prvog zaposlenja u nekoj firmi. Kada imate samo jednu godinu radnog iskustva u IT-ju, Vama su sva vrata otvorena i novi posao možete naći u roku od 3 dana. Međutim, problem je kako naći posao ako nemate radno iskustvo? Tajna je u ličnim projektima.
Tako sam u trenutku kada sam dobio prvi posao imao CV u kome sam predstavio nekoliko projekata (veb aplikacija, hostovanih i sa kodom na GitHub-u), svoj sajt na kome sam pisao tutorijale vezane za veb programiranje, kao i učešće u pisanju Open-Source PHP frameworka zvanog “Yii2”, za koji sam pisao kod, ispravljao bagove i pisao dokumentaciju (naravno, sve besplatno). Taj entuzijazam za doprinos svetu me drži i danas, kada pomažem ljudima da dođu do svog prvog posla.

Danas radim kao Senior PHP programer (interno u firmi poziciju zovemo Web Developer). Firma u kojoj radim se zove “Jaggaer” (https://www.jaggaer.com). Kompanija ima oko 1200 zaposlenih u 28 zemalja na svetu i posluje u 70 država. Ono što je zanimljivo jeste, da najviše programera u firmi se nalazi u Srbiji, i pritom puno programera dolazi baš sa Univerziteta Singidunum! U jednom trenutku, mislim da je više od polovine naših programera bilo sa Singidunuma.

Stvaranje karijere nije lako, i zahteva dosta rada i odricanja. Za uspešan početak, studentima bih poručio:

Učite zbog znanja, a ne zbog ocene. Iskoristite to gde ste, imate sav potencijal za uspeh. Fakultet želi da njegovi studenti budu uspešni, kao što studenti žele da studiraju na uspešnom fakultetu. Da sam sada student konsultovao bih se više sa profesorima, postavljajući pitanja o svemu što me interesuje i što ne razumem.
Znanje je moć.
Pripremite projekte! Vaš CV treba da bude bogat projektima na kojima demonstrirate vaša znanja i umeće. Neka vaš CV govori o vašem radu, entuzijazmu, želji za dokazivanjem celom svetu. Postavite sebi takav cilj i on će vas voditi ka uspehu!