Programi skrininga grlića materice mogu sprečiti do 80% slučajeva raka grlića materice. Pored toga, vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) je veoma efikasna u adolescentskom dobu i može još više uticati na smanjenje pojave ove bolesti. Ako je moguće sprečiti skoro svaki slučaj raka grlića materice, zašto se u Evropi 60.000 žena razboli i 30.000 žena umre svake godine od ove bolesti?    Izvor: ECCA – European Cervical Cancer Association

Od 22. do 28. januara ove godine u Evropi se obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice, čiji je cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum priključuje se aktivnostima obeležavanja ove nedelje i pozivamo Vas da prisustvujete predavanju na temu

Prevencija karcinoma grlića

u četvrtak, 26. januar 2017. godine u 18h, veliki amfiteatar Fakulteta (Železnička 5, Valjevo)

Predavači:

dr Zoran Jokić, specijalista ginekologije i akušerstva

dr Svetlana Milenković, specijalista patologije

 

Na predavanju će biti reči o načinima prevencije, skriningu, HPV-humanom papiloma virusu i HPV vakcini, kao i najčešćim predrasudama koje postoje kada je ovaj aspekt zdravlja u pitanju.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice. Prema stopi oboljevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok se prema stopi smrtnosti od ove bolesti, naša zemlja nalazi na drugom mestu u Evropi.

Pozivamo Vas da na ovaj način zajedno podignemo svest o načinima prevencije i njihovoj važnosti za borbu protiv grlića materice.

 

evropska-nedelja-borbe-prot