Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija u Valjevu, u saradnji sa Centrom za edukaciju Narodne banke Srbije, organizuje edukativne radionice za učenike završnih godina srednjih škola. Cilj edukativnih radionica je finansijsko opismenjavanje mladih, sticanje osnovnih znanja i veština u upravljanju ličnim finansijama, kreiranju budžeta, kroz zanimljiva predavanja, vežbe i igru.

Vodeći računa o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u planu je jedan termin u tekućoj godini, a ostale radionice, realizovaće se početkom drugog polugodišta (o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti).

U sredu, 15.12.2021.godine u periodu 11-14.30h u velikom amfiteatru, u prostorijama našeg fakulteta održaće se dve edukativne radionice Narodne banke Srbije, po sledećem rasporedu:

I radionica „  Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama Radionica o svakoj pojedinačnoj dinarskoj novčanici (od 1884. godine do opticajnih novčanica danas) na kojoj se nalazi ličnost značajna za našu kulturno-istorijsku baštinu, uz opis novčanice i osvrt na život i delo ličnosti na njoj predstavljene. Osnovni cilj radionice predstavlja podizanje nivoa znanja o značaju odabranih ličnosti za naše nasleđe, kao i buđenje interesovanja za dalje individualno istraživanje o njima i identifikaciju sa vrednostima koje oni oličavaju.  Trajanje  prve radionice 1.15h-1.30h, potom pauza.

II radionica „Falsifikati“.  Radionica sadrži kratko “putovanje” kroz istorijat falsifikovanja novčanica i kovanog novca, sa posebnim akcentom na istorijat krivotvorenja novca na našim prostorima, detaljno upoznavanje sa zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i dolara, kao i detaljno upoznavanje sa odlikama falsifikata istih. Učesnicima će biti omogućene informacije o poželjnom ponašanju pri susretu sa falsifikovanim novcem, kao i informacije o preventivnim aktivnostima i poželjnom ponašanju pri kupovini strane valute. Učesnici mogu da provere autentičnost novčanica dinara, evra i dolara putem četiri osnovna testa, UV lampe i metal detektora. Trajanje 1.15-1.30h

Ovim putem pozivamo vaše učenike završnih godina, koje interesuju navedene teme, učenike koji bi želeli da stiču znanja iz ekonomsko-finansijskih tema, naročito maturante koji žele da upišu fakultete ekonomskog i sličnih usmerenja, da ih prijavite. Učenici mogu doći u pratnji profesora ili bez pratnje, a ukoliko je neophodno, ova aktivnost može se podvesti pod praksu, blok nastavu i sl.