U Regionalnom inovacionom startap centru Valjevo i Poslovnom inkubatoru Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija u utorak 13. decembra 2022. godne održano je takmičenje srednjoškolaca u pisanju projekata pod nazivom Budi pokretač promena.  Ukupno je učestvovalo 7 timova – jedan hibridni tim učenik-student i 6 timova iz sledećih škola:

  • Srednja ekonomska škola „Valjevo“,
  • Tehnička škola Valjevo,
  • Poljoprivredna škola sa domom učenika „Valjevo“,
  • Srednja skola „17. septembar“ Lajkovac i
  • Obrazovno – vaspitni centar „Braća Nedić“ Osečina.

Učesnici su imali zadatak da osmisle projektnu ideju koja rešava probleme mladih, poboljšava kvalitet života i/ili utiče na unapređenje života u lokalnoj zajednici.

Na osnovu jasno određenih smernica, morali su da definišu problem, ciljne grupe, rezultate, da predstave planirane projektne aktivnosti, opišu svoj tim i da svoju projektnu ideju uklope u okvire ograničenog budžeta.

Radionicu je vodio Ratko Bojović iz Evropske trening akademije (EUTA), koji je, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u pisanju i upravljanju projektima, učenicima održao uvodno predavanje i preneo dragocena iskustva, savete i veštine su neophodne za transformaciju ideja u kvalitetne projektne predloge.

Prezentovanjem svojih relevantnih ideja, svi timovi su pokazali odličnu snalažljivost, informisanost, kreativnost, kritičko razmišljanje i timski duh.

Imali smo priliku da čujemo veliki broj novih ideja sa ciljem poboljšanja života mladih, iniciranja promena i razvoja lokalne zajednice. Iako je svaka ideja imala svoje jedinstvene vrednosti, takmičenje je po prirodi moralo da ukaže na ideje i timove koji su se po nečemu izdvojili.

Sami učesnici iskoristili su priliku da ocene jedni druge, te su najviše bodova dodelili ekipi Tehničke škole sa projektnom idejom sistema za recikliranje.

Glasovima žirija, prvo mesto osvojio je tim Srednje ekonomske škole sa predlogom aplikacije za e-učenje koja poboljšava koncentraciju mladih prilikom učenja.

Za vreme izrade projektnih ideja, nastavnici ovih škola imali su priliku da prisustvuju radionici „Savremeni veb 2.0 alati u obrazovanju“ koju je vodila naša profesorka nemačkog jezika Sonja Urošević, stručnjak za metodologiju nastave.

Nadamo se da smo ovim takmičenjem uspeli da damo bar mali doprinos u kreiranju nove, sposobne i vredne generacije mladih koji će u godinama koje predstoje imati priliku da podnose i neke realne projektne predloge, rade na unapređenju svog okruženja, ali i da danas naučene primere dobre prakse primene kao budući donosioci odluka.

Zahvaljujemo se svim učenicima i nastavnicima na uloženom trudu i čestitamo svima na odličnim izlaganjima!

Zahvaljujemo se Studentskom parlamentu i studentima volonterima na pomoći u organizaciji.
Održavanje takmičenja deo je programskih aktivnosti projekata Regionalni inovacioni startap centar Valjevo čiju realizaciju je omogućio Kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Galerija svih fotografija sa događaja