Završna konferencija projekta “Osnivanje otvorene laboratorije za digitalnu fabrikaciju” održana je 14. maja u prostoru Poslovnog inkubatora čiji je osnivač Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum. Na ovom događaju sumirane su aktivnosti Projekta koji je trajao sedam meseci, a koji je mnogobrojnim aktivnostima dodatno popularizovao i našim građanima približio oblast digitalne fabrikacije.

DSC_2296
DSC_7465

Rukovodilac Projekta, dr Marko Marković, predstavio je ostvarene rezultate i pozvao sve zainteresovane da i u budućnosti koriste mogućnosti nove Laboratorije.
“Cilj ovog događaja je da prikažemo čime smo se sve bavili u okviru ovog Projekta. Želimo i da pokažemo da oblast 3D štampe nije budućnost, već sadašnjost, kao i da je primenljiva u poslovanju, obrazovanju, ali i u kućnim uslovima. Kroz obuke i praktičan rad sa 3D štampačem postavili smo osnovu za dalje primene, a objekti koje su polaznici napravili i odštampali i koji su ovde prikazani su pokazatelj koliko daleko smo u tome otišli”, naveo je Marković.

Kako bi se sprečilo formiranje većih grupa posetilaca u isto vreme, konferencija je organizovana u vidu tročasovne panel izložbe u okviru koje su posetioci mogli da saznaju više o istoriji i načinima komercijalizacije 3D štampe u oblastima poput medicine, arhitekture, proizvodnje hrane, mode, umetnosti i automobilske industrije. Prikazani su materijali se koriste u 3D štampi, kao i proces modelovanja 3D objekata koji se potom mogu štampati. Tokom trajanja događaja, bilo je moguće uživo videti proces pripreme i štampe na 3D štampaču.

DSC_2200
DSC_2277

Poseban deo događaja činilo je predstavljanje projekata koje su modelovali i odštampali polaznici obuka i studenti Univerziteta Singidunum. Svi projekti su podeljeni u grupe prema primenama – medicinska učila i alati, precizni mehanizmi, modelovane figure i statue, modeli kuća i drugi upotrebljivi predmeti i alati.

Zahvaljujući ovom Projektu, formirana je Laboratorija za digitalnu fabrikaciju koja će i dalje pružati mogućnosti korišćenja 3D štampe. Održane su i četiri stručne obuke: 3D modelovanje, Tehnologije digitalne fabrikacije, Open lab robotics, Komercijalizacija proizvoda 3D fabrikacije. Obuke je pohađalo više od 100 polaznika, a ukupno je organizovano 19 radionica. Deo obuka je zbog epidemiološke situacije organizovan onlajn, te ih je pored polaznika iz našeg grada, pratio i veliki broj zainteresovanih iz cele Srbije. Tokom projekta, polazicni su napravili više od 80 novih objekata, a za njihovu izradu je potrošeno više od 2 kilometra materijala.

DSC_2314

O projektu

Konferencija se organizuje u okviru projekta “Osnivanje otvorene laboratorije za digitalnu fabrikaciju” koji sprovodi Poslovni inkubator Valjevo. Osnivanje laboratorije je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“ koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Grad Valjevo, a finansira Vlada Švedske.

DSC_2270
DSC_2224
DSC_2228
DSC_7444
DSC_2244
DSC_2195
DSC_2246
DSC_2274
DSC_2338