U sredu, 11.04.2018. godine je posle 5 godina rada objavljena knjiga: Tourism and Visitor Management in Protected Areas: Best practice guidelines [Upravljanje turizmom i posetiocima u zaštićenim područjima: Vodič najboljih praksi].

Na njoj su radili vodeći stručnjaci iz ove oblasti iz celog sveta okupljeni oko TAPAS grupe (Grupa stručnjaka za turizam i zaštićena područja) pri IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) i WCPA (Svetska komisija za zaštićena područja). Poslednje dve decenije su postavljali temelje održivog turizma, ekoturizma, turizma u zaštićenim područjima.

Naš profesor, doc. dr Ivana Damnjanović čija je uža oblast akademskog interesovanja održivi turizam u zaštićenim područjima, imala je izvanrednu priliku da bude među 50 stručnjaka koji su radili na ovoj publikaciji, te se tako Srbija (Park prirode Šargan-Mokra Gora) našla među primerima dobre prakse iz celog sveta. Interesantan pogled na ovu destinaciju daje i fotografija našeg diplomiranog studenta, Ilije Resimića, koja je dostupna u okviru opisane studije slučaja.

Publikaciju su podržale različite organizacije iz celog sveta, da bi se do kraja godine, uz njihovu pomoć, ona prevela na nemački, francuski i španski jezik. Na engleskom jeziku je dostupna za preuzimanje na zvaničnom sajtu IUCN putem ovog LINKa.

Naučna zajednica smatra da će ova publikacija predstavljati jednu od najznačajnijih referenci u oblasti održivog turizma u zaštićenim područjima, a studenti našeg fakulteta već imaju priliku da ove specifičnosti izučavaju, a sada i koristeći ovaj vodič dobrih praksi.

Capture