POZIV ZA UČEŠĆE

U Budvi će se od 04.05. do 08.05.2022. godine održati 12. Međunarodni kongres i sportske igre Fakulteta za turizam i hotelijerstvo. U proteklih 11 godina uspjeli smo da okupimo preko 8500 studenata i stručnjaka iz oblasti turizma, hotelskog menadžmenta i gastronomije. Na 12. kongresu očekujemo preko 500 studenata iz čak 10 zemalja, te Vam upućujemo poziv za učešće. Manifestacija će se realizovati u organizaciji Međunarodnog udruženja studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i domaćina – Studentske organizacije Turist sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora.

Turizmijada predstavlja sportsko-akademsko okupljanje najtalentovanijih mladih ljudi iz sfere turizma i hotelijerstva, koji kroz radionice, edukativna takmičenja, studije slučaja, i brojna sportska takmičenja razmjenjuju stečena iskustva i znanja, umrežavaju se i druže, a pritom stvaraju kontakte i saradnje sa kolegama iz drugih zemalja sa kojima u budućnosti mogu kreirati zajedničke poslove. S toga, osim edukacije i takmičenja, cilj manifestacije je umrežiti i povezati sposobne i kreativne mlade ljude te podstaknuti kulturnu i poslovnu razmjenu.

Od 2008. godine i početka održavanja ovog projekta, uspostavljena je najveća mreža studenata te visoko obrazovnih institucija i strukovnog sektora u Evropi, koji okuplja članove iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Francuske, Švajcarske, Finske i nadamo se od ove godine još novih država.

Kongres nudi studentima direktnu mogućnost da uporede svoje znanje s kolegama sa drugih fakulteta, ali i da uče od predavača sa drugih institucija te upijaju iskustva od stručnjaka iz industrije. Osim toga, nudi se mogućnost institucijama da se međusobno povežu i započnu neke od zajedničkih projekata, rade na mobilnosti, razmjeni studenata i predavača te predstave svoje programe potencijalnim novim studentima.

Neki od poznatijih predavača na kongresu proteklih godina su bili: Prof.dr.sc. Rob Davidson, Direktor Mice Knowledge, London, UK; Prof.dr.sc. Terry Stevens sa Univerziteta Swansea, Wales, UK; Mr. David Dahl, Predsjednik WYSE Fondacije, članice WYSE Travel Confederation, SAD; Gđa. Jovana Pejčić, Regionalna menadžerka Swiss Education Group-e (SEG), Švajcarska; Prof.dr.sc. Timothy Jung sa Univerziteta Manchester Metropolitan, Manchester, UK; Prof.dr.sc. Samantha Chaperon, viša predavačica na Univerzitetu Greenwich, London, UK; Prof. James Kennell, viši predavač na Univerzitetu Greenwich, London, UK;  Dr.sc. Marcel Vučetić, zamjenik direktora studija turizma sa Veleučilišta “VERN”, Zagreb, Hrvatska; Prof. Ahmet Aktas sa Fakulteta za turizam, Antalya, Turska; Gosp. Dalibor Šumiga, direktor agencije PROMOSAPIENS; Gosp. Gianluca Laterza, Tripadvisor; Gosp. Adriano Požarić, Urednik časopisa Turizam Info, Opatija, Hrvatska; Dr.sc. Giorgio Andrian, UNESCO regionalna kancelarija, Venecija, Italija;  Dr. Miha Lesjak, predavač na Fakultetu za turističke studije – Turistica, Portorož, Slovenija; Gđa. Irina Tomić, generalni menadžer hotela Budva, Budva, Crna Gora; Gosp. Igor Kovačević, Direktor Kongresnog biroa, Beograd, Srbija; Gđa. Olja Zvizdić, korporativni menadžer prodaje, Fairmont Bab Al Bahr, Abu Dhabi, UAE; Dr. Romana Lekić, direktorka katedre turizma sa Veleučilišta “VERN”, Zagreb, Hrvatska; te mnogi drugi stručnjaci iz sfere turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva.

Glavne teme nadolazećeg jubilarnog 12. Kongresa biće “Primena storytelling-a u turizmu”; „Aktuelna dešavanja na istoku Evrope na turizam na Jadranu“ i “Novi trendovi u MICE industriji”. Nastavno na ovu temu, održaće se tradicionalno takmičenje u edukaciji pod nazivom Turizmijada Case Study Challenge, sa izrazito bogatim i vrijednim nagradama koje će dodijeliti internacionalni stručni žiri.

Ovdje će studenti na primjeru kompanije iz svojeg grada kreirati plan  lokalne kompanije, tj. kako da kompanije putem digitalnog marketinga pojačaju vlastitu prodaju, odnosno kako da se manje oslanjaju na druge online agencije, portale i sisteme. Druga tema se veže na problematiku današnjeg ugostiteljstva, preciznije kako u svijetu sa sve više restorana i drugih ugostiteljskih objekata pronaći svoje mjesto, kreirati kvalitetan proizvod i razviti uspješan biznis.

Stručnjaci će na konkretnim primjerima prikazati kako uspješno povezati prodaju i marketing u 21. vijeku ugostiteljstva. Pored navedenog studente očekuju i provjere praktičnih vještina, testovi i kvizovi znanja iz raznih oblasti turizma i ugostiteljstva, o čemu će blagovremeno biti obavješteni. Sva takmičenja se boduju, a bodovi se broje u sabiranju prilikom odabira najuspješnijeg fakulteta koji je učestvovao na događaju. Fakultet može imati u timu tri takmičara za nauku, po disciplini i oni se takmiče pojedinačno (proglašava se pojedinačni pobjednik takmičenja), ali i timski (zbirom pojedinačnih rezultata doći će se do timskog pobjednika takmičenja). Na kraju, pobjednik naučnog dijela biće onaj fakultet čiji pojedinačni i timski rezultati budu imali najviše bodova. Detaljne propozicije naučnog dijela biće naknadno dostavljene.

Sportske igre se odvijaju između svih ekipa visokoobrazovnih institucija učesnika. Discipline se igraju zasebno u muškoj i zasebno u ženskoj konkurenciji, a organizator je obezbijedio profesionalne sudije u svim sportskim disciplinama. Zatim ove i takmičare koji osvoje jedno od prva tri mjesta obezbijeđeni su pehari, medalje i diploma za svaku od navedenih disciplina. Za svako osvojeno mjesto se dobija određeni broj bodova, a sabiranjem tih bodova zajedno sa bodovima iz edukativnog dijela, određuje se ukupni pobjednik manifestacije. Na dodjeli nagrada, najvredniju i najprestižniju nagradu dobija institucija čiji su sportisti i tim koji učestvuje u edukativnim takmičenjima osvojili najviše bodova u ukupnom zbiru te postaje najuspješniji fakultet u 2022. godini.

Discipline za koje se visokoobrazovna institucija može prijaviti:

  • Futsal (4+1),
  • Košarka (5),
  • Rukomet (6+1),
  • Šah (2),
  • Stonitenis (2),
  • Odbojka (2)
  • Vuča konopa (6),

Ovim putem želimo da Vas pozovemo da kao institucija postanete naš partner i prihvatite poziv za učešće. Našem događaju mogu prisustvovati sve visokoobrazovne instuticije, profesori i studenti turizma, hotelijertsva, ugostiteljstva, menadžmenta i srodnih studija. Službeni jezik događaja je engleski jezik. Naglašavamo da se osim umrežavanja samih studenata, nudi mogućnost promocije Vaše institucije, Vaših predavača i Vaših programa prema studentima i profesorima iz različitih zemalja, te mogućnost da pobjedama u takmičenjima ponesete iz Budve laskavu titulu najuspješnijeg fakulteta.

Cijena prisustvovanja na 12. Turizmijadi uključuje smještaj na bazi 4 puna pansiona u hotelima u centru Budve, kotizaciju za kongres i za sva edukativna i sportska takmičenja. Cijena iznosi 99€ po osobi za studente sa smještajem u višekrevetnim sobama hotela sa 2*, te 170€ po osobi za profesore i zaposlene u instituciji sa smještajem u hotelu od 4*.

Pozivamo Vas da postanete dio ove manifestacije te ujedno i najvećeg tradicionalnog okupljanja fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Evropi. Nadamo se da će te nam se pridružiti sa delegacijom s Vaše institucije te učestvovati u takmičenjima i kongresu.

Međunarodno udruženje studenata turizma i hotelijerstva (IASTH)

Studentska organizacija Turist sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora

Turizmijada (1)