U sredu, 8. maja 2019. godine, nastavljajući tradiciju Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija vezanu za promovisanje dešavanja vezanih za kulturu, gošća našeg Fakulteta bila je Dragana Rajblović, prva žena iz Srbije koja se popela na “krov sveta” – Mont Everest.

U nadahnutom izlaganju, Dragana je valjevskoj publici govorila o svom putopisu, koji  predstavlja mnogo više od opisa uspona  srpske ekspedicije na najviši vrh sveta.

književno veče 5

Iako je najveći deo knjige posvećen priči o penjaju, ona obiluje i sadržajima kroz koje nas autorka upoznaje sa istorijatom penjanja na Mont Everest,  načinom na koji se postaje planinar i alpinista, kao i o fizičkim i psihičkim poteškoćama koje “vrebaju” one koje se usude da pohode visoke, planinske vrhove na putu do ostvarenja svojih snova. Vraćajući se na početke svog bavljenja planinarenjem, Dragana je prisutnima ukazala na važnost vraćanju prirodi i podsetila ih na prirodne lepote, u kojima je većina nas zaboravila da uživa.

književno veče 3

Sve vreme njeno izlaganje bilo je propraćeno prelepim fotografijama predela koje je na svom putu planinarenja pohodila, opisujući zahtevne i dugotrajne pripreme koje su prethodile njenom najvećem podvigu. Pre nego što se popela na Everest, savladala je i vrhove poput Elbrusa (5.640 m) na Kavkazu i Čo Oju /8.200 metara/, šesti “vrh sveta”.

književno veče 4

Zatim je usledila projekcija kratkog, dokumentarnog filma o penjanju na Everest, protkanog šaljivim  momentima, kojima su članovi ekspedicije pribegavali kako bi prekratili duge sate i dane čekanja da se poprave vremenske prilike. Videli smo kako je “hrkljuš”, izmišljena igra iz popularnog, humorističkog serijala “Top lista nadrealista” stigla na padine Himalaja, kao i kako je izgledao psihodelično-obojeni rok koncert, koji su dva člana ekspedicije priredila ostalim članovima povodom svog rođendana.

književno veče 2

Na kraju večeri, Dragana je poručila da je napisala knjigu, ne samo da bi sačuvala sećanje na lični uspeh i uspeh srpske ekspedicije, već kako bi i podstakla, pre svega mlade, da se bave sportom, pre svega planinarenjem i da je njen uspjeh dokaz da se naizgled neostvarivi snovi mogu ostvariti uz predani rad, jaku motivaciju i veliku ljubav.

književno veče 1

Mont Everest za sajt (1)