Udruženje poslovnih žena “Eve” u partnerstvu sa Fakultetom zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Valjevo, 21.  aprila realizovalo je početnu radionicu u okviru programa „Quality of Life – Za kvalitetniji život“.

Radionicu na temu „O talentu i kako ga prepoznati“ držao je doc. dr Tomislav Gajić, psihijatar i psihoanalitički terapeut.

IMG_0018

“Reč talenat je grčkog porekla i potiče od reči talanton, što je u staroj Grčkoj bila oznaka za novčanu jedinicu od 55 funti, odnosno 26 kilograma srebra. Predstavljao je najveću novčanu vrednost kod helena (6000 denariusa). S obzirom da je prosečna radna dnevnica iznosila jedan denarius, talenat je vredeo dvadeset godina rada običnog čoveka, što dovoljno ukazuje na vrednost ove novčane jedinice. Značajna vrednost je prenesena i u značenje koju reč talenat ima i u onom smislu u kom je danas koristimo. Biti talentovan znači posedovati ogromno bogatstvo. Ako se poslužimo navedenim odnosom (talanat je jednak dvadesetogodišnoj zaradi), onda shodno ovome, kako prosečan čovek poseduje određene veštine, intenzitet tih veština, ili njihova brojčana vrednost je kod talentovanog bar 20 puta jača, odnosno veća” reako je na samom početku radionice doc. dr Tomislav Gajić čime je potvrdio već poznatu istinu da talenat jeste pravo bogatstvo.

Dalje je kroz prezentovanje razlika između bistrine i talenta, kao i osobina nadarenih ljudi, njihovih vrednosti i ponašanja, tekla veoma zanimljiva priča koja je uključila u diskusiju sve učesnike. Posebno je naglađeno pitanje koliko naš obrazovni sistem prepoznaje nadarene i kako i koliko radi sa njima kako bi dali svoj maksimum i unapredili kvalitet života svih nas.

IMG_0016

Nakon toga u panelu na temu „Moj talenat – iskustva u praksi“ govorile su poslovne žene, preduzetnice iz Podgorice,  Novog Sada, Niša, Čačka, Loznice, Šapca, Malog Zvornika i Valjeva.

„Pravilna nega lica i tela“ bila je tema o kojoj je govorila,  Mirjana Urošević, vlasnica „DetaPharm“ d.o.o. iz Valjeva  koja uz paletu već prepoznatljivih proizvoda na tržištu upravo razvija novu liniju kozmetičkih preparata.

IMG_0019

Tako se razvio veoma živ dijalog koji se nastavio u panel diskusiji u kojoj su učestvovale: Svetlana Vujić Ennettah, vlasnica ateljea “Ennettah” iz Valjeva, Mila Grujičić predsednica Odborničke ženske mreže, Gorana Tanasković, rukovodilac u Privrednoj komori Srbije, Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog I Rasinskog okruga, Ana Mišović, direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, Vera Leković, vlasnica “Royal Employment Agency” iz Bara, Crna Gora.

Kako je istakla Svetlana Vujić Ennettah , nadarenost se donosi na svet rođenjem i uz podršku porodice i okruženja dalje razvija. Važno je pratiti svoj dar ali znati i vladati njime i znati da se u ključnim momentima opredeliš da nadarenost postane uspeh a ne promašaj u životu.

Mila Grujičić je govorila o posebnoj poziciji žena u politici. One pored svoje profesije i zanimanja za koje imaju talenta i dara, njena je bila netipično žensko zanimanje-informatičarka pa su je često u firmam za koje je radila prvo prihvatali kao menadžerku očekujući da će se iza nje pojaviti neko “muško” koje je majstor da reši nastali problem, imaju I dodatni angažman u politici. I za politiku moraju imati dara, voleti to čime se bave I verovati u ideju vodilju koja najčešće jeste rad za lepši I bolji život svih.

Gorana Tanasković, obavestila je učesnice da će u Čačku početi sa radom Centar kompetentnosti ženskog preduzetništva kao jedan značajan oslonac za dalji razvoj strategija I politika u ženskom preduzetništvu.

Vera Leković, kao predstavnica ženskog preduzetništva iz Crne Gore, istakla je komplikovan i nadasve višestrano angažovan položaj današnje žene sa mnoštvom obaveza u porodici, kući ali I na profesionalnom polju. Naglasila je potrebu da žena mora imati sopstveni integritet, kvalitetno obrazovanje I boriti se za svoju poziciju.

Ana Mišović,  imala je posebno zanimljivu prezentaciju o zdravom preduzetništvu koja je zapravo pokazala da je potrebno svesno upravljati obavezama u privatnom životu I karijeri.

Prvu radionicu otvorio je tim talentovanih studentkinja Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija, Jovana Lukić, violina i Jelena Milosavljević, recitatorka.

IMG_0014

Ovo su prve radionice programa koji je osmišljen na inicijativu poslovnih žena koje su uočile da savremeni brzi stil života sa mnoštvom obaveza ostavlja neizbrisive tragove na zdravlju  i ličnom izgledu ali i na mogućnostima ličnog napredovanja i razvoja. Program će se razvijati i dopunjavati novim radionicama i susretima sa ciljem da na jednom mestu ponudi informacije i ovladavanje veštinama koje su potrebne za ostvarivanje potencijala i podizanje kvaliteta života.

  Panel diskusija završena je prezentacijom Mirjane Urošević, vlasnice “DetaPharm” doo. Iz Valjeva koja je govorila o najznačajnijem organu ljudskog tela , koži, I potrebi njene pravilne nege I svakodnevnog održavanja. Za ovu namenu “DetaPharm” ima obuhvatnu paletu proizvoda koja se po povoljnim cenama može naći u našim apotekama.

IMG_0023

Program “Quality of Life-Za kvalitetniji život”, biće nastavljen u maju mesecu novim temama. Neke od njih predložile su I same učesnice ove prve radionice.

Sledeći susret zakazan je u Nedelji zdravlja, manifestaciji koja počinje od 8. maja, a realizuje je Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih nauka.