Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum 8. februara 2017. godine bio je domaćin predstavnicima Međunarodnog krivičnog suda iz Holandije (International Criminal Court).

Rad Međunarodnog krivičnog suda iz Haga predstavili su Herman von Hebel, sekretar Suda i Nigel Verrill, šef Odseka za žrtve i svedoke pri ovom Sudu.

DSC_4773

Dobrodošlicu inostranim gostima i slušaocima poželela je Dekan fakulteta, prof. dr Branka Stamatović Gajić. Prisutnima se obratio dr Dragan Obradović, docent na Departmanu za pravne studije našeg fakulteta i sudija Višeg suda u Valjevu.

DSC_4776

Predavanju su prisustvovali predstavnici valjevskih tužilaštava, sudova i advokature, kao i studenti Departmana za pravne studije Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija.

DSC_4779

Jedan od najvažnijih aspekata suda je nezavisnost sudija i tužioca koji ima potpunu slobodu da odluči koje slučajeve će istraživati. Sud nema sopstvene policijske snage i zavisi od saradnje članica. Sud nekada može da se uporedi sa džinom, ali dzinom bez ruku i nogu koji ne može sam da se kreće. Noge i ruke su upravo zemlje članice koje mu to omogućavaju.Trenutno za 10 ljudi postoje nalozi za hapšenje i zato moramo da se oslonimo na dobru volju i saradnju sa zemljama članicama„, rekao je Herman von Hebel, sekretar Suda.

DSC_4789

Osnovni principi Odseka za žrtve i svedoke pri Sudu su podrška i zaštita, neutralnost prema optuženima i prema odbrani, kao i održavanje principa poverljivosti i nepristrasnosti. Tri glavne funkcije jesu zaštita svedoka, organizacija dovođenju svedoka na lokaciju Suda i psihološka, socijalna i medicinska podrška žrtvama“, navodi Nigel Verrill, šef Odseka za žrtve i svedoke Suda.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu (do 2012. godine Rimski statut o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda ratifikovala je 121 država, ali ne i najveće – SAD, Kina, a nedavno se i Rusija povukla iz ovog Suda).

Sud je nadležan za vođenje krivičnog postupka u vezi sa sledećim međunarodnim krivičnim delima:

  • krivično delo genocida
  • krivično delo protiv čovečnosti
  • ratni zločini
  • krivično delo agresije

Sve fotografije sa održane prezentacije možete pogledati u Galeriji sajta.

DSC_4785

DSC_4786

DSC_4814

DSC_4787