Fakultet je 13. Jula 2022. posetila prof. dr Lorraine Wright, emeritus Calgary Univerziteta iz Kanade. Profesorka je priznat stručnjak kliničkog „sestrinstva“, sa posebnim fokusom njene višedecenijske kliničke i akademske karijere na „illinness and suffering“ i sa izuzetnim darom za nastavu.

Profesorka je izrazila želju da, nakon predavanja u Švajcarskoj, provede jedan dan u poseti Valjevu i našem Fakultetu sa ciljem upoznavanja sa kolegama koji predaju na Fakultetu. Organizovan je svečani doček, kom su prisustvovali profesori, asistenti i saradnici u nastavi, a teme razgovora su bile vezane za profesorkin istraživački rad, kao i za akademsko školovanje na našem Fakultetu. U pratnji prof. Dr Lorraine Wright, posetio nas je i Vladimir Mlađenović, osnivač Tomorrow People Organization, platforme za učenje, deljenje i umrežavanje za akademike, kreatore politike i profesionalce iz celog sveta.

DSC_9672

Prof. dr Lorraine Wright je nakon doktorskih studija Sestrinstva, svoju karijeru započela na Univerzitetu u Kanadi, gde je pored nastavnih obaveza pokrenula kancelariju za rad sa porodicama obolelih osoba, sa ciljem proučavanja mentalnog zdravlja porodice, čiji je faktor predispozicije za oboljevanje patnja. Istražvanja su pokazala da u većini slučajeva članovi porodice obolelog tokom procesa nege i brige o obolelom, pokleknu i sami obole. Cilj njenih istraživanja i rada jeste preventivnog tipa, usmeren ka očuvanju zdravlja porodice obolelog kroz razgovore. Zahvaljujući ovakvim istraživačkim radovima, porodična medicina dobija sve veći značaj u današnjici.

DSC_9676

Nakon dugog razgovora i obilaska Fakulteta, posetili smo i Dom zdravlja Valjevo, koji predstavlja bazu za obavljanje praktičnog rada naših studenata.

DSC_9689

Zahvalni smo joj na poseti, kao i na značajnoj razmeni iskustva i nadamo se ponovnom budućem viđenju!