Šta su kriptovalute i kako su nastale, blokčein i koncept decentralizovanog upravljanja, rudarenje, tehnološki i ekonomski aspekt, novčanici, berze i regulatorni izazovi neke su od zanimljivih tema sa kojima su studenti našeg Fakulteta imali priliku da se upoznaju tokom prvog predavanja Aleksandra Matanović,  mastera iz oblasti Digitalnih valuta, održanog 10. i 14. maja 2018. godine.

Blokčein 1

Dva bloka predavanja su organizovana u okviru predmeta Digitalne valute na master studijama Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum.

Predavanja su otvorenog tipa, pa su pored studenata osnovnih i master studija mogućnost prisustva imali i zainteresovani građani.

Blokčein 3

Cilj predavanja bio je upoznavanje sa osnovama kriptovaluta i blokčein tehnologijom i postavljanje temelja za dalje izučavanje ove oblasti, zatim razumevanje prednosti i mana kriptovaluta u odnosu na druge tipove novca i razumevanje zašto je blokčein revolucionarna tehnologija. Prisutni su saznali šta se to zapravo događa u procesu „rudarenja“, kako rade berze i kako se formiraju cene kriptovaluta. Takođe, obrađivani su i glavni regulatorni problemi sa kojima se kriptovalute suočavaju, ali i mogućnosti za primenu blokčein tehnologije van sfere novca.

Blokčein 2

Priručnik za studente (preuzimanje)

kriptovalute

 

Sa prošlogodišnjeg predavanja Aleksandra Matanovića na temu Bitcoina