I ove godine Svetski dan knjige obeležen je javnim čitanjem na Institutu Servantes u Beogradu. Brojne ličnosti iz javnog života prestonice, kao i ostali ljubitelji knjige i pisane reči, čitali su odlomke iz svojih omiljenih knjiga. Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

otvaranje

U Španiji ova tradicija vuče znatno duže korene, gde se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. godine. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, te je Institut Servantes u Beogradu negujući tu lepu tradiciju obezbedio poklone za sve koji su 23. aprila došli na javno čitanje i podelili sa ostalima odlomak iz dela koja su obeležila njihove živote.

publika

Ovoga puta su španski glumac Fran Perea (Markos iz „Seranovih“), glumica Mirjana Karanović, košarkaš Aleksandar Saša Đorđević, pevačica Bisera Veletanlić, radio voditelj Dragan Ilić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i brojni drugi ljubitelji pisane reči, čitali odlomke iz svojih omiljenih knjiga.

Lora Petronić Petrović

Profesorka španskog jezika našeg Fakulteta i članica Udruženja profesora španskog jezika Srbije, Lora Petronić Petrović, čitala je ovom prilikom pesmu “Hemos de hacer limpieza” španskog pesnika Antonia Porpete, koji je u organizaciji Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija i Valjevske gimnazije održao književno veče u našem gradu u septembru 2012. godine, a povodom obeležavanja Evropskog dana jezika.