U nedelju 12.05.2019. u Edukativnom centru Opšte bolnice Valjevo obeležen je Međunarodni dan medicinskih sestara i slava Sv. Vasilije Ostroški. Svečanoj akademiji prisustvovali su dekan Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija, prof. dr Filip Đoković, nastavnici i studenti studijskog programa Sestrinstvo.

Dan med. sestara 3

Na poziv naših socijalnih partnera iz nastavne baze, studenti su uzeli u realizaciji programa pripremljenog u cilju obeležavanja ovog važnog datuma. Svoje radove na temu „Sestrinstvo“ predstavile su Kristina Pavić i Slavica Božić, studentkinje prve godine.

Dan med. sestara 4

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj, obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara u celom svetu. Florens Najtingel je bila začetnica modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Kada se 1856. godine vratila u Englesku već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Dan med. sestara 2

U ponedeljak 13.05.2019. naši studenti i nastavnici prisustvovali su obeležavanju Dana sestrinstva i u Domu zdravlja Valjevo gde su, takođe, imali priliku da izlože svoje radove na pomenutu temu.

Dan med. sestara 1