Poznato je da su studenti Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija oduvek dolazili iz raznih krajeva Srbije u Valjevo da studiraju, ali sigurno je da iz godine u godinu studenti dolaze iz sve daljih mesta, neki iz drugih država ili pak sa drugih kontinenata.
Od 2024. godine sa ponosom pružamo obrazovnu oazu studentima iz zapadne Evrope, Afrike i Azije. Jedna od novijih studentkinja, Heli Vora, ima osamnaest godina i dolazi iz Indije i od ovog zimskog semestra u Valjevu je student prve godine studijskog programa Nursing (Sestrinstvo) na engleskom jeziku.


Velelepna Indija ima 28 provincija unutar svojih granica, a Heli dolazi iz najzapadnije provincije pod imenom Gudžarat. Ova provincija ima svoj jezik pod istim imenom, ali većina ljudi govori više od dva jezika, kao i sama Heli koja govori hindi, gudžarati i engleski.
Moja zemlja je zemlja bogata jezicima i kulturom. Iako je naša istorija nekada teška i puna bola, uvek smo iz nje izvlačili ono najbolje. Za mene je to nešto naša hrana, bez bilo kakve sumnje i pitanja. Hrana mi je najveća ljubav, strast i najbitniji hobi. Svaki dan sam posvetila daljem kulinarskom razvitku.


Zbog svoje religije, Heli najvećim delom kuva vegetarijansku hranu. Kaže da je to u njenoj zemlji veoma normalno, jer se veliki broj Indijaca bazira na toj ishrani, kao i ona sama.
U mojoj religiji poštujemo životinje i sve što dolazi životinjskim poreklom. Niko nam ne diktira kako moramo da se hranimo, ali mislim da mnogi ljudi sami izaberu, baš zbog te ljubavi prema živom svetu. Na primer, često odbacujemo korišćenje životinjskih proizvoda, mesa, pa čak i pečuraka.
Indija je zemlja sa najvećim brojem vegetarijanaca na svetu, što zaista nije teško biti, s obzirom da je i najmnogobrojnija zemlja na svetu. Samim tim, svaki centimetar zemlje ima svoju posebnu kulturu. U svakoj od ovih kultura postoje drugačiji religijski običaji i zato se ljudi u velikom broju hrane samo povrćem.


Želja mi je da budem najbolja kuvarica sa svog područja, da budem vešta u tome što radim i da pokažem koliko je Indijska kuhinja raznolika i zdrava. Čak sam i u Beogradu našla vikendni poslić kao kuvarica. Nije veliki posao, niti su mi zaduženja velika trenutno,ali svaki kuvar je negde krenuo. Mislim da će biti impresivno kada se vratim kući da kažem da sam radila u Evropi u domaćem restoranu.
Od svog dolaska, Heli je pružila dosta kulturoloških smernica mladima koji se možda nikada ne bi upoznali sa tradicijama i običajima iz njenog dela Indije. Njena jela su mnogima predstavila Gudžarat kao odvojeno i zasebno mesto, vredno hvale. Takođe, pružila je svojim kuvanjem utočište za druge strane studente, one kojima je kuhinja poznata i one kojima nije. Uspela je kroz jela da poveže Indiju, Srbiju, Nigeriju, Pakistan, Bangladeš i Nemačku. Ne može to baš svako.
Adriana Radovanović