Svedoci smo izuzetno brzog razvoja oblasti informacionih tehnologija, što dovodi i do sve veće potražnje za stručnjacima u ovoj oblasti. Štaviše, trenutno se oblast IT-a u Srbiji razvija brže nego tržište odgovarajuće radne snage. Zbog toga postoji veliki broj otvorenih radnih mesta za informatičare, a neke firme imaju stalno aktivne konkurse. Da mladi sve ovo dobro znaju potvrđuje njihovo veliko interesovanje za obrazovanjem u ovoj oblasti, a na Poslovnom fakultetu Valjevo u ponudi je studijski program Poslovna informatika.

– Kao neko ko se bavi informacionim tehnologijama, smatram da je studiranje u ovoj oblasti odličan izbor, jer postoji puno slobodnih radnih pozicija, zbog deficita radnika plate su dosta veće nego u stalim sektorima, a ovakva radna mesta su često veoma dinamična i kreativna. Dakle, studiranje informatike se isplati, a mislim i da smo na Poslovnom fakultetu Valjevo razvili i dobar obrazovni model: naši nastavni programi su usklađeni sa potrebama tržišta, stvaramo čvrstu tehničku osnovu, a potom studente uvodimo u suštinu struke i podstičemo sticanje znanja kroz praktičan rad na realnim projektima – smatra doc. dr Marko Marković, profesor Poslovnog fakulteta Valjevo.

DSC_0263


– Kada se osvrnem na 2015. godinu, mogu reći da smo na Fakultetu postigli zaista konkretne rezultate u oblasti informacionih tehnologija, profesori i studenti su učestovali u velikom broju naučnih, ali i praktičnih projekata koji se tiču razvoja softvera i implementacije tehničkih rešenja. Organizovali smo i IT konferenciju „Mreža 2015“ koju je podržalo i sufinansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i na kojoj je prezentovano preko 40 stručnih radova iz tehničkih nauka. Potrudili smo se i da studenti imaju obezbeđenu stručnu praksu kako bismo ih povezali sa preduzećima koja im mogu biti budući poslodavci – kaže doc. dr Marković, uz napomenu da postoje novi planovi i za ovu godinu, kako da našim studentima omogućimo sticanje novih znanja i veština i kako da im studiranje na Fakultetu bude još lepše iskustvo.

DSC_6202