U konkurenciji 4.000 studenata iz celog sveta, mladi Valjevac Aleksandar Radojičić, student Poslovnog fakulteta Valjevu, Univerziteta Singidunum, osvojio je treće mesto trgujući na forex tržištu.

Student iz Valjeva Aleksandar Radojičić je, u konkurenciji 4.000 studenata iz čitavog sveta, osvojio treće mesto sa ostvarenih 600 odstvo profita, trgujući 20 dana na foreks tržištu. Mladi genije za berzansko poslovanje, s perfektnim znanjem engleskog inemačkog, dobija ponude iz sveta, sanja o odlasku u Tokinju i tamošnju berzu.

Interesovanje za njega pokazalo je više kolega i profesora sa elitnih svetskih univerziteta, kao što je MIT, Univerzitet Teksas A&M, Univerzitet HMC iz Redinga i drugi. Mladi Radojičić otkriva kako je došao do svetskog vrha studenata koji pokazuje da će sutra biti mag berze i foreks tržišta.

Šta ste dobili osvojenim trećim mestom i ko je organizovao to takmičenje?

Nažalost ništa, ali sam osvojio i nezvaničnu titulu influent trejdera jer sam sa najmanje otvorenih pozicija ostvario najveći profit. Prvi je bio Idijac sa Univerziteta MIT, koji je dobio školovanje u Londonu i 10.000 za pobedu, a drugi je bio Bugarin, student Američkog univerziteta u Parizu. Svetsko prvenstvo u trgovanju valutnim parovima i drugom berzanskom robom bilo je u organizaciji University Challenge. Svi smo imali iznos od 50.000 fiktivnih evra i ja sam na kraju napravio 316.000 evra. Sve se odvijalo naravno preko interneta, imali smo platformu za trgovanje, komunicirali smo jedni sa drugima. Čak sam sa prvoplasiranim ostao u kontaktu. Naredni korak naše saradnje je bio i radni projekat vezan za analize na jednom sajtu.

Čime ste se rukovodili kada ste ulagali da biste ostvarili takvu dobit?

Tada sam trgovao evrom i japanskim jenom i detaljno pratio analizu trgovine devizama na foreks tržištu tih dana. Uložio sam dosta para evro-jen na kupovinu i pošto je cena tih dana dosta porasla, ostvario sam profit od 30.000. Posle sam radio takozvani skalping, više ulagao a samim time i više rizikovao, ali sam išao strategijom brzog zatvaranja pozicija i izvlačenja profita. Upravo to mi je donelo treće mesto.

Bili ste bolji i od Harvardovaca?

Tako se desilo. Bilo je studenata s mnogih prestižnih univerziteta, a najviše, na stotine njih, bilo je iz Azije. Imali smo takvu platformu da smo mogli da pratimo rezultate jedni drugih i da komuniciramo s nekim čije nam se poslovanje svidi. Ja sam imao na stotine poziva i tada i kasnije. Neki su me pitali i da rukovidim njihovim računima, što nisam prihvatio jer je to veliki rizik. Dobio sam i ponudu banke iz Londona da dođem na letnju praksu, ali nisam jer su bili preveliki troškovi i nisam mogao priuštiti sebi.